Welkom op de website van "Thijs van de Toren"  
Vuurtoren Marken krijgt een weerbestendig lichthuis
Marken, 14-08-1992


De twee eeuwen oude vuurtoren “Het Paard van Marken”krijgt nog dit jaar een nieuw lichthuis. Eigenaar Rijkswaterstaat heeft opdracht gegeven om de 2500 kilo wegende bejaarde ijzeren constructie te vervangen. Voor 1 november moet de facelift een feit zijn. De kosten voor deze operatie bedragen circa een ton.
Het circa 6 meter hoge lichthuis (het topje van de vuurtoren) is ruim 150 jaar oud. “Hij is versleten en verroest”, zegt C. Boot, kringhoofd van de technische dienst. “Wij hebben hem jarenlang goed onderhouden, maar op een gegeven moment houdt het een keer op. Dat moment is nu aangebroken”.
Helikopter
Volgens Boot zal de klus maximaal 3 dagen in beslag nemen. “Er zijn verschillende mogelijkheden bekeken; een driepoot opzetten naast de toren, een helikopter inschakelen of een drijvende kraan gebruiken. Je moet er rekening mee houden dat het op die plaats altijd vrij stevig tekeer kan gaan. Je waait er zo uit je jas.

In overleg met aannemer De Bruin uit Enkhuizen, die de klus gaat uitvoeren, is gekozen voor een drijvende bok. Geprobeerd wordt de oude koepel in zijn geheel van de toren te tillen en de nieuwe koepel er meteen daarna op te lassen. De nieuwe koepel zal een exacte kopie zijn van zijn bejaarde voorganger. “Het verschil is dat wij nu een verzinkte constructie hebben, zodat ‘ie weer een paar honderd jaar meekan,” aldus Boot. De opzienbarende klus zal naar verwacht medio oktober beginnen.
Over de vraag wat er met het oude lichthuis gaat gebeuren heerst nog onzekerheid. Rijkswaterstaat wil het gevaarte aanbieden aan het Marker Museum. Maar die kan de kolos niet kwijt in het gebouw op de Kerkbuurt. Boot: “dat probleempje proberen wij na de vakantie op te lossen samen met het bestuur de vereniging.

Mocht het niet haalbaar zijn de koepel in Marken te houden, dan zal Rijkswaterstaat hem een tijdelijk plaatsje geven in het steunpunt bij de haven van Lelystad.

Het Paard van Marken staat op de monumentenlijst. In 1985 werd de oude gaslamp vervangen voor een elektrische uitvoering. Sinds die tijd is de bediening overgeschakeld op automatisch, waardoor de functie van vuurtorenwachter overbodig werd. De huidige bewoners van de vuurtoren zullen weinig overlast ondervinden van de werkzaamheden.