- Marken, 8 januari 2014 -
Bron NHD - Johan Moes
"Van de toren van Kees Nooitgedacht tot het Paard"

Marken, 1812, Crelis Jansz, geboren en getogen op het eiland loot hoofdschuddend door het dorp. Hij kan het goede nieuws nauwelijks geloven, maar het is toch echt waar; door de provincie is hij aangesteld als vuurtorenwachter, in die tijd een felbegeerde baan met een vast inkomen. Voorbijgangers horen Crelis in zichzelf praten. Keer op keer mompelt hij: "dat had ik nooit gedacht...." Het duurt niet lang voordat Crelis Jansz beter bekend staat als Crelis Nooitgedacht en dat wordt later ook zijn officiele naam
Kees Nooitgedacht wordt de vuurtorenwachter die twee verschillende vuurtorens heeft bediend. Hij werd aangesteld op 2 maart 1812. Toen stond er nog een hele andere toren, een vierkante, die in 1700 werd gebouwd. Het was letterlijk een vuurtoren: volgens voorschrift moest 's nachts en bij mist bovenop de toren een lichtend vuur worden gestookt. Het vuur werd gestookt met kolen. In 1795 werd het kolenvuur vervangen door een olielamp met ononderbroken licht.

Bouwval
De toren kreeg het in de loop van de jaren zwaar te verduren in watervloeden en stormen. in de jaren dertig van de negentiende eeuw was het een bouwval geworden en werd besloten hem af te breken en een nieuwe toren te bouwen. Een ronde deze keer, die door zijn vorm minder vastbaar zou zijn voor stormaanvallen. Dat was de toren die er nu nog steeds staat. In 1839 was deze klaar en op 14 november werd voor het eerst het licht ontstoken.
De huidige toren herinnert nog aan de eerste uit 1700. Aan de zijkant is een marmerensteen ingemetseld, die ook in de oude toren zat. Daarop staan de namen van de vier burgemeesters van Amsterdam, Hoorn, Enkhuizen en Medeblik, die de opdracht voor de bouw van de eerste toren hebben gegeven.

Halogeen
Kees Nooitgedacht was in 1839 nog steeds de vuurtorenwachter. Hij ging op 1 september 1852 met pensioen. Een paar maanden later overleed hij op de toren. Hij werd opgevolgd door Cornelis Jansz Jansen, die getrouwd was met Nooitgedacht's dochter Lijsje. Anno 2014 is de vuurtoren nog steeds in functie, maar een echte vuurtorenwachter is er niet meer.
Sinds 2003 zijn Thijs & Liliane Spijker de bewoners van de toren, waarvan het licht inmiddels halogeen is en geautomatiseerd. Aan het brandend houden van het licht heeft het echtpaar bepaald geen dagtaak. het is meer een kwestie van controleren of alles nog werkt.
"Het Paard", de enige bewoonde vuurtoren in Nederland, is inmiddels, behalve een baken voor de scheepvaart, ook vooral een toeristische trekpleister en misschien wel één van de meest gefotografeerde gebouwen in Nederland.
Marken 2014

Postzegels met vuurtorens erop zijn er in overvloed. Maar één met Het Paard van Marken erop was er nog niet. In verband met het 175 jarig bestaan van de vuurtoren van Marken heeft Post NL een postzegel uitgebracht met de vuurtoren van Marken erop. Op de foto wordt de eerste zegel uitgereikt door Ard Korperal van Post NL aan de bewoners van de vuurtoren.