Welkom op de website van "Thijs van de Toren"  
Scheurvorming|

Die achterstand is Rijkswaterstaat nu aan het inhalen. Er worden maatregelen genomen tegen de scheurvorming in de wanden, rot houtwerk wordt vervangen en problemen met het stucwerk verholpen. En de muren, die buiten tot ergernis van de Eilandraad op Marken al behoorlijk grijs waren uitgeslagen, krijgen een lik witte verf. Een flinke lik verf zelfs, want met deze opknapbeurt is een bedrag van maar liefst € 150.000.- gemoeid. De werkzaamheden zijn dan ook niet in een weekje afgerond. Het buitenwerk duurt volgens de planning tot eind oktober, en binnen is men vermoedelijk tot 30 november bezig. “En dan is de vuurtoren weer helemaal honderd procent”’ laat Zwanenveld weten. Om nieuwe problemen te voorkomen wordt bovendien een onderhoudsplan opgesteld. Rijkswaterstaat hoopt dat kort daarna, de streefdatum is 1 januari 2003, nieuwe bewoners hun intrek doen in het Paard van Marken.

En nu 12 jaar verder, zomer 2015, gaan we weer groot onderhoud krijgen, slechte delen worden vervangen, vloeren worden aangepakt, de wanden in de toren gaan ze behandelen tegen vocht, daar waar nodig, schilderwerk wordt weer een keer gedaan. Na de zomer is het weer een plaatje. Nu maar hopen dat ze het ook wat beter bijhouden. Het zou toch jammer zijn als zo'n mooie plek verloren gaat.

Verwaarloosde vuurtoren krijgt een flinke lik verf - 2002.


Een flinke lik verf daar was Het Paard van Marken wel aan toe.

De idyllische vuurtoren op het uiterste puntje van het voormalige eiland was ‘een beetje verwaarloosd’. Rijkswaterstaat heeft het Paard echter in de steigers gezet voor een grondige onderhoudsbeurt.

De coördinator voor het onderhoud aan de vuurtoren bij Rijkswaterstaat J. Zwanenveld, draait niet om de hete brij heen.
“Het Paard was een beetje verwaarloosd. Het is een oud en gevoelig object, dat eigenlijk al eerder behandeld had moeten worden. Nu is er te veel vocht in gekomen, ook al omdat de bewoners eruit getrokken zijn en er dus geen kachels meer branden. Maar soms komt zo’n onderhoudsbeurt niet goed uit of is er net geen geld voor”, legt hij uit.